PAGEV YÖNETİMİ TÜSİAD’IN YENİ BAŞKANI SİMONE KASLOWSKİ’Yİ ZİYARET ETTİ

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, aralarında PAGEV Yönetim Kurulu Üyelerinin de bulunduğu heyet ile birlikte TÜSİAD’ın yeni başkanı Simone Kaslowski’yi makamında ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileklerini iletti. Türkiye’nin yeni dönem sanayi politikalarının gündeme geldiği buluşmada dönüşen sanayide yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında Sivil Toplum Örgütlerinin ve Meslek Örgütlerinin proaktif bir şekilde çalışmasının önemi vurgulandı.

Türkiye sanayisinin mevcut durumunun ele alındığı nezaket ziyaretinde Türkiye’de sanayi üretim payının yüzde 25’lerden yüzde 14’lere inmiş olmasının yapısal reformlarla hızlıca çözüme kavuşturulması gerektiği noktasında fikir birliğine varıldı.

Sanayi politikalarının temeli olan insan, fikir, altyapı ve yatırım ortamının bir plan içinde iyileştirilmesi durumunda Türkiye sanayinin teşviklere bile gerek kalmadan daha ileri seviyeye gideceği de görüşmenin bir diğer çıktısı olarak dikkat çekti. Bu noktada Sivil Toplum Örgütlerinin ve Meslek Örgütlerinin önemi bir kez daha vurgulandı.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ile plastik sektöründeki son gelişmeleri de paylaşan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) heyeti, geçtiğimiz günlerde temeli atılan PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili bilgi vererek işbirliği önerisinde bulundu. Türkiye’nin ilk plastik mükemmeliyet merkezi olma özelliğini de taşıyan PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi sektörün katma değerli üretimine önemli katkı sağlayacak.

Tüm paydaşların aktif olarak çalışmasının önemine vurgu yapılan görüşmede üst üste seçimlerin yapıldığı bir sürecin 31 Mart yerel seçimleri ile birlikte sona ermesinin sanayi politikalarının ön planda tutulacağı yeni bir döneme işaret ettiği noktasında ortak görüşe varıldı.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, TÜSİAD Başkanını ziyaretlerinde sanayideki katma değer noktasına dikkat çekerek şunları söyledi: “Kimya sektöründe yatırımların kârlılık esası göz önüne alınarak yapılması gerekiyor. Özellikle petrokimya yatırımlarında ölçek teknoloji ve hammadde kaynağı yönünden iyi değerlendirilmiş projelerin desteklenmesi çok önemli. Ancak işin bir de maliyet ayağı bulunuyor. Nitekim Türkiye’nin plastik ihracatındaki kilogram fiyatı: 8 dolarken Çin’in ihracat fiyatı ise 4 dolar seviyesinde. Dolayısıyla plastik sektöründe Çin’in satış fiyatlarına çıkmamız durumunda bile bir tonda bin 200 dolar ekstra kâr etmemiz mümkün. Petrokimya sektöründe ise 400 bin ton seviyesinde bir polipropilen üretiminin maliyeti 1,2 milyar dolarken propilenden polipropilene geçişte kâr oranı ton başına 300-400 doları seviyesini geçememektedir. Buradan çıkarılacak sonuç öncelikle ton başına katma değerin en yüksek olduğu mamul sektöründe kârlılığı arttırmak ama bir yandan da tedarik güvenliği açısından petrokimya yatırımlarına kârlılık esasi göz önüne alınarak devam etmektir”.

PAGEV heyetinde bulunan Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Erceber ise sanayinin kümelenme ve yer probleminin doğru bir şekilde çözülmesinin önemine vurgu yaparak; “Özellikle kimya sanayii özelinde kümelenme, bir yandan rekabet üstünlüğü sağlarken yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Ayrıca çevreye etkinin azaltılması noktasında büyük rol üstleniyor. Hayata geçirdiğimiz ChemPort projesinin önümüzdeki dönemde daha da hızlanması ülkemize önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’yi ziyaret eden PAGEV Heyeti’nde; PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Birinci Başkan Yardımcısı Ahmet Meriç, PAGEV İkinci Başkan Yardımcısı Ali Zeki Karadeniz, Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Erceber, PAGEV Genel Sekreteri Ertan Güneş ve PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz yer aldı.

Toplantı sonunda PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’ye “Türkiye’nin Gelişimi İçin Stratejik Sektör Plastik” adlı raporu sundu.

Etiketler

Sayfa başına dön