BAŞKAN EROĞLU İRAN TİCARET MÜSTEŞARI HAMİD ZADBOOM İLE BİR ARAYA GELDİ

PAGEV, Türkiye ile İran arasındaki ticareti zorlaştıran “İthalatta zorunlu fatura onayı”kararının çözümüne yönelik girişimlerini sürdürüyor. 24 Temmuz’dan itibaren İran’dan yapılan her türlü mal ithalatı sırasında kullanılan faturanın, İran’daki Türk Konsolosluğu'na onaylatılmasını zorunlu hale getirilmişti. Firmaların üretimlerini durma noktasına getiren bu sorunun çözülmesi için yoğun çaba harcayan PAGEV, Ankara İran Büyükelçiliği’nde İran Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom, Ekonomi Müsteşarı Alireza Caferbeyoglu, Mohsen Seifi ve İSİAD Başkanı Mehdi Culazadeile sorunun çözümü için bir araya geldi.

İran 24 Temmuz itibariyle, İran’dan yapılan her türlü mal ithalatı sırasında kullanılan faturanın, İran’daki Türk Konsolosluğu’na onaylatılması zorunlu hale getirdi. Bu karar ile birlikte ihracatçılar İran Konsolosluğunda bürokratik işlemlerden ötürü zaman kaybı ve belgelerle ilgili istenen ödemeler sebebi ile maliyeti oluştu. Bu sorunun en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını isteyen Türk plastik sektörünün sivil toplum örgütü PAGEV de konu ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu İran Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom, Ekonomi Müsteşarı Alireza Caferbeyoglu, Mohsen Seifi ve İranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği (İSİAD) Başkanı Mehdi Culazade ile bir araya geldi.

Toplantıda PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, İran ve Türkiye arasındaki ticari işbirliği ve ortaklığın köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve bu işbirliğinin artarak devam etmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. İranlı ve Türk işadamları olarak ticaretin geliştirilmesi yönündeki çabalara katkı vermek konusundaki isteklerini dile getirerek bu konuda her iki devletin de ticareti kolaylaştırıcı çabalarının artması yönündeki taleplerini ilettiler. Bürokratik süreçlerden dolayı yaşanan kayıplar hakkında bilgi veren Eroğlu, İran’dan Türkiye’ye yapılan ithalatta Konsolosluk onayının zorunlu hale gelmesinin firmaların işbirliğini zorlaştırdığını vurguladı ve sorunun bir an evvel çözüme kavuşturulması konusunda destek istedi. Yine aynı şekilde Kozmetik, Gıda, İlaç ve Tercihli Ticarete Konu sektörlerde faaliyet gösteren ihracatçı firmalarımızın da ciddi maddi yüklere ve Pazar giriş zorluklarına katlanmak durumunda olduklarını iletti.

İSİAD Başkanı Mehdi Culazade ise özellikle ilişkilerin çok iyi yönde ilerlerken, duraksama yaşamaması gerektiğini, tam tersine iki ülke menfaatine hızlanarak devam etmesi gerektiğini kaydederek İSİAD olarak iki şapkaya sahip olduklarını hem Türkiye, hem İran’ın kendileri için çok değerli olduklarını belirtti. PAGEV’le bu sorunun çözümü için yoğun çaba gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini iletti

İran Ticaret Müsteşarı Sayın Hamid Zadboom, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve İSİAD Başkanı Mehdi Culazade’ye iki ülke ekonomik ilişkilerin daha da ileri götürülmesi konusunda gösterdikleri ilgi için teşekkür ederek, PAGEV’in daha önce İran İstanbul Konsolosu’yla görüşmeleri ve D-8 Genel Sekreteri Sayın Mousavi ile görüşmelerinin, işadamlarının ülke ilişkilerinin geliştirilmesindeki etkin role güzel örnekler olduğunu belirtti. Kendilerinin de bu sorunun çözümünü istediklerini belirten Hamid Zadboom, İran’a ihracatta tercihli ticarete konu mallarda konsolosluk onayı istemelerinin ana amacının İran’a Türkiye üzerinden düşük vergiyle mal sokulmasını kontrol etmek olduğunu iletti. Uyguladıkları bedellerin ise bazen ihracatçıların uygulamayı tam bilememesinden dolayı fazla ödeme yaptıklarını da duyduklarını iletti. Türkiye’nin tüm mal cinslerinde İran’dan ithalatta uyguladığı konsolosluk onayı sürecinin eklenmesiyle olayın farklı bir boyut kazandığını da dile getirdi.

Başkan EROĞLU‘da, İran Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom’a ihracatçılara yapılan uygulamanın detayları ile ilgili yazılı bir çalışma iletilirse Türk ihracatçılarla paylaşılabileceğini belirtti.

Etiketler

Sayfa başına dön