“Değerlerimiz Kültürümüz ve Çocuklarımız” temalı Milli Oyuncak Çalıştayı Düzce’de yapıldı

PAGEV’in, Türkiye’deki yerli oyuncak üretimini tekrar canlandırmak üzere Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile başlattığı Düzce Oyuncak OSB projesinde atılan önemli adımların ardından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, PAGEV Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı, Düzce Üniversitesi ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yürütülen milli, yerli ve evrensel oyuncak üretimi sürecinin ilk aşaması olarak, Düzce Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Değerlerimiz Kültürümüz ve Çocuklarımız: Milli Oyuncak” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Milli oyuncağın sahip olması gereken niteliklerin ortaya çıkarılması amacıyla Düzce Üniversitesi Rektörlük Çalıştay Salonu’nda düzenlenen programa; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan, Düzce İl Jandarma Alay Komutanı Alb. Yılmaz Özdemir, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fuat Şimşek, PAGEV Genel Sekreteri Ertan Güneş, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ertan Taşlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. İdris Şahin ile birlikte farklı bilim dallarına mensup akademisyenler, oyuncak firmalarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelen katılımcılara teşekkürlerini ileten Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çalıştaydan çıkacak sonuçların hayırlar getirmesini temenni ederek, çalıştayda milli, yerli ve evrensel oyuncağın hangi niteliklere sahip olacağının da belirleneceğini söyledi.

Hedef İlk Üç Yılda Türkiye’nin İhtiyacı Olan Oyuncağın Yarısını Üretmek

Oyuncağın derinlikli bir konu olduğunu ve sanayi dışında eğitim ve kültür gibi farklı boyutları bulunduğunu belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan, dünya oyuncak piyasasının ekonomik değerleriyle ilgili bilgiler paylaştı. Dünya oyuncak pazarının 5 yıllık ortalamaya göre 110 milyar dolarlık hacmi olduğunu ve bunun 50 milyar dolarlık kısmının Çin tarafından üretildiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıçarslan, Türkiye’nin yılda 700 milyon dolarlık ithalat yaptığını söyleyerek, kurulacak oyuncak kümesiyle ilk üç yıl için Türkiye’nin ihtiyacı olan oyuncağın yarısını yani 350 milyon dolarlık üretim hedeflediklerine dikkat çekti.

Düzce’nin yıllık 7.5 milyar TL’lik katma değer ürettiğini işaret eden Kılıçarslan, Oyuncak OSB’nin Düzce’nin bu üretimine yüzde 19’luk ciddi bir katkı sağlayacağını vurguladı. Sadece plastik değil, ahşap, metal oyuncak ile yazılım ve elektronik oyuncak üretilmesini de önemsediklerini ve sürecin bu doğrultuda planlandığını belirten Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan, bu çalışmanın bir Türkiye projesi olduğunu ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Çalışayı çok önemli ve anlamlı bulduğunu belirterek konuşmasına başlayan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, konunun sadece Gümüşova’da oyuncak OSB tesisleri kurmak olmadığını, milli oyuncağı yansıtan yazılım ve tasarımların ortaya çıkarılmasının da gerekli olduğuna dikkat çekti. Çizgi filmlerin ve animasyonların hep yabancı menşeli olduğunu söyleyen Vali Dağlı, özellikle yazılım konusu üzerinde durarak milli kültüre uygun oyuncak üretilmesi projesinde tüm kurumların elini taşın altına koyması fikrini dile getirdi. Sadece plastik değil, Düzce’nin önemli potansiyellerinden olan ahşabın oyuncaklarda da kullanılmasının faydalı olacağını söyleyen Zülkif Dağlı, projeye destek veren tüm kurumlara teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının sonrasında milli oyuncak konseptinin belirlenmesine yönelik oturumlar gerçekleştirildi. Oturumlarda; farklı alanlara mensup uzmanlar, akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşan iç ve dış paydaşlar, milli oyuncağın hangi özellikleri taşıması gerektiğiyle ilgili fikir ve önerilerini paylaştı.

Çalıştayda; milli oyuncağın hangi değerleri aşılaması gerektiği, toplumsal cinsiyetin oyuncak seçimi üzerindeki etkisi, Türk kültürünün ayırt edici özelliklerinin oyuncaklara nasıl yansıtılabileceği, Türk mitolojisinden ilham alan oyuncakların nasıl olması gerektiği gibi konuların yanı sıra aile içi iletişimi güçlendiren oyuncağın özellikleri, milli bilincin kazandırılmasında ve milli kimliğin inşasında oyuncakların nasıl konumlandırılabileceği soruları ışığında çalıştay sonuç raporu hazırlandı.

Etiketler

Sayfa başına dön