GEBZE PAGEV MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NDE TÜBİTAK BİLİM FUARI DÜZENLENDİ

Gebze GEPOSB’da bulunan PAGEV Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde 10-11 Mayıs 2018 tarihinde öğrenciyi bilime hazırlama ve üretkenliğini arttırma amaçlı olarak, TÜBİTAK destekli Bilim Fuarı düzenlenmiştir. Düzenlenen fuar ile öğrencilerimizin üretirken aynı zamanda eğlenmesi ve kendine olan güveninin artması hedeflenmiştir. Bu fuarda koordinatörle birlikte 21 öğretmen ve 110 öğrenci görev almıştır. 

PAGEV Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Bilim Fuarı’nı; Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener DOĞAN ve şube müdürleri ile birçok okul ve kurum temsilcileri ziyaret ettiler. Fuarı eğitim camiasının yanı sıra; PAGEV Genel Sekreteri Ertan GÜNEŞ, PAGEV Okullardan Sorumlu Teknik Uzmanı Mustafa GÜR, GEPOSB Yönetimi Bölge Müdürü Güher TÜRKER ile birçok sanayici ve iş adamı ziyaret etmiştir.

Gebze PAGEV Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi Okul Müdürü Fazlı YAĞMUR düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarıyla ilgili olarak; “TÜBİTAK’ın desteği ile bu yıl ilkini düzenlediğimiz TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarının açılışını gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyiz. Buradaki amacımız gençlerimizin yaşarken öğrenmesi ve öğrenmenin merkezinde olmalarıdır. Bilim Fuarları genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp birçok teorik bilginin gerçek hayata aktararak kolayca kavranmasını sağlamaktadır. Bu tür etkinlikler hayal gücü ve yeteneklerin ön plana çıkmasını sağlar. Bu çalışmada emeği geçen başta Proje Yürütücüsü Esra Hilal TÜRKYILMAZ olmak üzere; idareci, öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik eder başarılarının devamını dilerim. Öğrencilerimizin bu başarılarını bir hayat boyu devam ettirmelerini temenni ederim. Bu açılışta bizleri yalnız bırakmayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener DOĞAN, Şube Müdürleri Mahmut AŞIKOĞLU, Şenol PEKGÖZ ve Hamza KONDAKÇI ile Okul Müdürlerimize, PAGEV Vakfı yetkililerine ve tüm misafirlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Bilim Fuarında; 1’er adet Kimya, İngilizce, Biyoloji + Plastik, Tarih projesi; 2 adet Fizik projesi, 4’er adet Matematik ve Türk Dili Edebiyatı projesi, 9 adet Meslek Dersleri projesi olmak üzere, toplamda 23 adet proje sergilenmiştir.

1.Asalmatik: Dilek Gök Öbek

Projenin Amacı: Asal sayıları görsel materyal kullanarak somutlaştırıp eğlenceli hale getirmek. Asal olmayan sayıların fark edilmesini sağlamaktır.

Özet: Bölme ve bölünebilme kuralları içinde asal sayıların özellikleri görsel materyal ile desteklenerek
Sunulacak ve öğrenciler asal sayıları kalıcı bir şekilde öğrenecektir.

Araştırma Yöntemi: Gözlem

2.Renkler Karıştı: Elif Üstünay

Projenin Amacı: Farklı şekillerde boyanan diskin hızla döndürülmesiyle algı yanılması oluşumunun gösterilmesidir.

Özet: Daire şeklinde kesilen karton üzerine üç daire çizilir. Daireler arası boşluklar eşit olarak belirlenir. Dairenin merkezinden geçen düz bir çizgi çizilir. En dıştaki dairenin yarısı mavi, yarısı kırmızı renge boyanır. Ortadaki dairenin yarısı kırmızı, yarısı sarı renge boyanır. İçteki dairenin yarısı sarı, yarısı mavi renge boyanır. Oluşan daire hızlıca çevrildiğinde beyinde oluşan yanılgı nedeniyle yeşil, mor ve turuncu olan ikincil renkler algılanır.

Yöntem: Deney

3.Yaramaz Baloncuklar: Elif Üstünay

Projenin Amacı: Sabun köpüğünün hava basıncı ile etkisini gözlemlemek.

Özet: 1 bardak suya 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ve 1 çorba kaşığı gliserin konularak karıştırılır. Karışım bir gün bekletilir. Pipet yardımı ile baloncuk oluşturulur. Çıplak elde baloncuk patlar fakat yünlü eldiven giyersek baloncuğun yüzeyi büyür ve basınç azaldığı için patlamaz.

Yöntem: Deney

4. Pisagor Asansörü: Abdullah Kalaycı

Projenin Amacı: Pisagor teoreminin görsel sunumunu yapmak, Pisagor teoreminde kenar uzunlukları arasındaki bağlantıyı incelerken aynı zamanda dik üçgende trigonometrik bağlantıları göstermektir.

Özet: Asansör düzeneğinin ucuna bağlanan tel ile kenar uzunluğu değişken duruma getirilecektir. Asansörün her hareket edişinde değişen açılar ve trigonometrik oranlar gözlenecektir.

Yöntem: Uygulama, Gösterip yaptırma

5. Geometri Saati: Mehmet Akmaden

Proje Amacı: İki boyutlu geometrik şekillerin somutlaştırılarak, geometri öğretiminin eğlenceli hale gelmesini sağlamak. Materyal üzerinde çokgenlerin açı-kenar özelliklerini görsel hale getirmek

Özet: Bir düzlem üzerine sabitlenen çiviler ve açı-ölçerler sayesinde, düzlemin ortasından çıkan ip ile çokgenler oluşturabilecek ve çokgenlerin açı ve kenar özellikleri keşfedilecektir.

Yöntem: Gösterip yaptırma, Uygulama

 

6. Uzman Olarak Ögreniyorum: Fahriye Gürarslan

Projenin Amacı: Egitimci Dorothy Heatcote’un geliştirdiği Mantle of Expert öğretim yaklaşımıyla derste uygulamak. Bir grup öğrencinin belirli konuda uzman olarak verilen görevi tamamlaması istenmektedir. Bu yaklaşım öğrencilerin sorumluluk duygularının içselleştirilmesine olanak sağlar. Öğrencilerin araştırma yaparak öğrenmeyi öğrenmesi hedeflenmektedir.

ÖZET: Öğrenciler bir Organizasyon Firması çalışanlarıdır. Bir kahve firması uzmanlarımızdan parti
düzenlemesini ister. Etkinlikler belirlenir ve her etkinlik için bir grup öğrenci çalışır. Uzmanlarımız alanlarını seçer ve planlama, araştırma ve uygulama üzerinde çalışarak görevlerini tamamlar. Öğrenciler süreç boyunca gelecek zaman yapılarını kullanır. Temel hedefimiz öğrencilerimizin öğrenme sorumluluğunu almasını sağlayarak, araştırma ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmektir.

ARAŞTIRMA ve UYGULAMA YÖNTEMI: Örnek olay, Saha Taraması, Drama, Role Playing, Gösterim

7. Türk Edebiyatı Dersinde Uzman Mantosu Yaklaşımı: Sevgi Akbaba

Projenin Amacı: Eğitimde Dramanın öncülerinden olan Dorothy Heathcote’un Uzman Mantosu
Yaklaşımının derslerde yöntem olarak uygulanması ile yaparak yaşayarak öğrenme anlayışının etkin
kullanımı.

Özet: Eğitim müfredatında bulunan konuların bir çalışma-iş-alanı olarak düşünülmesi merkezinde olan bu yöntemde öğretmenin oluşturduğu bir kurgu il oluşturulan temele göre müşteriler bir şekilde uzman olan öğrencilere ulaşır ve belli bir süre içinde verilen görevi yapmalarını ister. Öğrencilerin gerçek hayatla iç içe olduğu ve gerçek kurumlarla çalışma olanağının bulunduğu bu yöntemde’-mış? gibi yapma yani role girme önem kazanacak böylece sorumluluk bilinci gelişecek ve öğretim amaçlarına ulaşılacaktır.

Araştırma yöntemi: Ders İçi Uygulama

8.Tarih Konularının Canlandırma Metodu ile Kalıcı Hale Getirilmesi: Özgür Yanık

Projenin Amacı: Öğrencilerin Tarih dersine ilgisini arttırmak. Tarih dersinde öğrenilen bilgilerin kalıcı olması Tarih dersinin öğrencilerin gözündeki sıkıcı ders imajının sona erdirilmesi

Özet: Tarih dersinin günümüzden yüzlerce hatta binlerce yıl önce yaşanan olayları konu edinmesi çoğu zaman öğrencilerin derse ilgilerinin azalmasına neden olabilmektedir. Anlatılanların soyut olması ve birebir hayatlarına dokunmaması nedeniyle konudan kopulabilmesine, öğrenilenlerin çabuk unutulmasına yol açabilmektedir. Projemizde her sınıftan gönüllü öğrencilerle konuların el verdiği ölçüde olayların canlandırılması hedeflenmektedir. Buna göre savaşlar, anlaşmalar ve kavramlar oluşturulacak metinlerle kişilerin
diyalogları şeklinde anlatılacaktır. Böylelikle öncelikle role giren öğrencilerin bunun yanında izleyen öğrencilerin kalıcı bilgiler edinmesi amaçlanmaktadır.

9. Görünüş Çıkarma: Alkan Alkaya

Projenin Amacı: Teknik Resim alanında parçaların görünüşlerinin anlaşılabilir hale getirilmesi

Özet: Ahşap malzemeler kullanılarak perspektif parçalar elde edilir. Mukavva ile epür düzlemi
oluşturulur. Parça epürün orta kısmına yerleştirilerek fener yardımıyla parçanın izdüşümü alınır, profil ve yatay düzlemlere yansıtılarak gösterilir.

Yöntem: Uygulama

10. Küçük Enerjiden Büyük Enerji Elde Edilmesi: Canan Tugaytimur

Projenin Amacı: Motor ve kayış kasnak sistemi kullanılarak küçük enerjiden büyük enerji elde etmek

Özet: Gerekli malzemelerle düzenek kurulur. Motordan aldığı hareketle kayış kasnak sisteminin dönme dolabı çevirmesi ile iş yapılması sağlanır ve her bir aşamanın öğrenciler tarafından tasarımı yapılır.

Yöntem: Uygulama, Gösterip yaptırma

11. Hidrolik yük kaldırma sistemi: Metin Özbay

Projenin Amacı: Hidrolik sistemin güncel hayatta kullanım alanlarını öğrenciye göstermek ve teorik olan bilgiyi uygulamaya geçirmek

Özet: Bir tablaya serum hortumları ve şırıngalar monte edilerek sıvıların kaldırma gücünden yararlanarak az kuvvetle yük tasıma sistemi kurulacak.

Yöntem: Gözlem ve deney

12. Sütten Polimer Eldesi Yoluyla Diş Kaşıyıcı Üretimi: Ayşe Aktaş

Projenin Amacı: Bebeklerin daha organik bir diş kaşıyıcıya sahip olmasını sağlamak

Özet: Süte sirke katılıp ısıtılır ve karıştırılır. Sirkeli süt süzülür ve soğutulur. Yeterince soğuyan sirkeli süte istenilen şekil verilir. Şekillendirilen süt hamuru birkaç gün daha soğutulup hazırlanır. Diş kaşıyıcı kullanıma hazır olur.

Yöntemi: Deney ve Gözlem

13. Artçı Depremlerden Şiddetli Depremin Olacağını Kestiren Akıllı Ev Sistemi: Ömer Şengül

Projenin Amacı: Hissedemediğimiz şiddetteki artçı depremleri hisseden bir sistem sayesinde şiddetli bir depremin haberini veren akıllı ev sistemi tasarlamak

Özet: Tuzlu suyun iletkenliği sayesinde bir plastik kaba iki çivi yerleştirilerek bunları kapı ziline monte eden bir sistem tasarlayarak herhangi bir artçı depremde titreşimin oluşmasından, tuzlu suyun iletkenliği sayesinde sistem kısa devre yapar ve zil çalar. Şiddetli deprem öncesinde bize haber veren bir sistem oluşur.

Araştırma Yöntemi: Gözlem ve Deney

14. Atık plastiklerin Geri Dönüşümünden Plastik Eşya Üretimi: Nagihan Altuntaş

Projenin Amacı: Atık durumdaki plastik parçaları tekrar kullanılabilir hale getirmek

Özet: Atık plastik malzemeleri hammadde haline dönüştürerek hazırlanan plastik ürün kalıplarında yeni ürünler oluşturulacaktır. Ürün kalıpları takım tezgahlarında üretilecektir. Öğrenci hem imalat yöntemlerini kullanacak hem de geri dönüşümün önemini kavrayacaktır. İmal edilmesi düşünülen gereçler (Tahta silgisi, Ayakkabı çekeceği vb.) güncel hayatta kullanılabilecektir.

Yöntem: Araştırma ve Uygulama

15. Plastik Sektöründe Kullanılan Endüstriyel Otomasyon Sistemleri: Mustafa Dinçer

Projenin Amacı: Plastik sektörü ve endüstriyel Otomasyon Sistemlerinin işbirliği hakkında araştırma yapılarak öğrencilerin teknolojik gelişimlerden haberdar olmasını sağlamak.

Özet: Plastik teknolojilerinde malzeme aktarımı, işlem sırası yargısı, Makine ayarı ve proses kontrollerinin endüstriyel otomasyon sistemleri ile modern sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması incelenecektir. Plastik sektörünün tarihsel gelişimi incelenerek plastiğin doğuşu ve günümüz plastik sektörü isimli pano çalışmaları yapılacaktır.

Yöntem: Araştırma, İnceleme

16. Okul Sanayi İşbirliği: Ümit Kurtulmuş

Projenin Amacı: Okul sanayi iş birliği çalışmalarının önündeki problemlerin tespitini yapmak, çözüm önerileri sunmak.

Özet: Okul sanayi iş birliği çalışmalarının istenilen verimliliğe ulaşamamasındaki problemlerin neler olduğu ve çözüm yollarının neler olabileceği ile ilgili sektör temsilcileri, öğrenci, öğretmen ve okul idarecileri, sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapılacak, bu toplantılar sonunda elde edilen veriler derlenerek projelendirilecektir. Sektör temsilcilerine, eğitimcilere ve sivil toplum kuruluşlarına "Okul Sanayi İs Birliği" konulu anketler yapılacak ve bu anket sonuçları grafiklerle projelendirilecektir.

Araştırma Yöntemi: Araştırma - İnceleme - Anket

17. Endüstri 4.0: Ümit Kurtulmuş

Amacı: Endüstri 4.0'ı tanıtmak, iç ve dış paydaşlarda farkındalık yaratmak.

Özet: "Endüstri 4.0 nedir, temelinde yatan unsurlar nelerdir? Eğitimde Endüstri 4.0 ' a geçiş, endüstri 1.0'dan endüstri 4.0 'a tarihsel gelişimi, endüstri 4.0 ile ürün ve üretim yönetiminde değişimler, endüstri 4.0 hizmetleri, akıllı ürünler, akıllı fabrikalar, endüstri 4.0 ' da insanın rolü, endüstri 4.0 'in kazançları, endüstri 4.0 'in Türkiye açısından önemi" konuları üzerinde araştırma çalışmaları yapılacak ve bu konularda görsele dayalı sunumlar hazırlanacaktır.

Araştırma Yöntemi: Araştırma - İnceleme - Bilimsel Veriler - Literatür Tarama

18. Divan Edebiyatında Görülen Yırtıcı Kuşlar: Sercan Kekliktepe

Projenin Amacı: Divan Edebiyatı sanatçılarının farklı bilim dallarında entelektüel bilgi birikimine sahip olduğunu zooloji bağlamında yırtıcı kuşlar ekseninde ortaya koymaktır.

Özet: Divan edebiyatı sanatçılarının eserleri üzerinde literatür taraması yapılarak tespit edilen beyitler
günümüz Türkçesine çevrilerek serh edilecek ve derlenecektir.

Araştırma yöntemi: Literatür tarama, veri toplama

19. 1950-1960 Türk Şiirinde Kadın Figürü: Deniz Eşkin

Projenin amacı: 1950-1960 Türk şiirindeki kadın figüründen hareketle geçmişten günümüze kadının toplum hayatında ki yeri ve önemini ortaya koymaktır

Özet: 1950-1960 yılları arasında yazılan şiir türündeki metinler taranarak Türk şiirinde önemli bir yer edinen kadın figürü ele alınacak ve buradan hareketle Türk kadınının geçmişten günümüze toplum hayatındaki yeri ve önemi değerlendirilecektir.

Araştırma Yöntemi: Literatür Tarama

20. Edebi eserlerden uyarlanan dizilerin okumaya etkisi: Ebru Dede

Projenin Amacı: Türk ve Dünya Edebiyatından diziye ve sinemaya uyarlanan eserlerle ilgili afiş çalışması yapılarak öğrencilerin severek izlediği filmlerin, takip ettikleri dizilerin aslında romanlardan, hikayelerden uyarlama olduğunu öğrencilere göstererek uyarlama dizilerin kitapların yerini tutmayacağını, kitapların uyarlama dizilere göre daha etkili olduğunu göstermek amacıyla hazırlanmıştır.

Özet: Araştırmada uyarlama eserlerle ilgili araştırma yapılarak bu eserlerin televizyona yansıması
değerlendirilerek eserler ve eserlerin uyarlamaları hakkında öğrencilerin düşünceleri ele alınacak
Projenin ilk aşamasında öğrencilere "Kitap Okuma ve TV izleme Alışkanlıkları Durum Tespit Anketi"
uygulanıp değerlendirilecek

Yöntem: Araştırma, Anket

21. Oran orantı çarkı: Meletem Merve Domaniç

Prorjenin Amacı: Rasyonel sayılarda sadeleştirme ve genişletme kurallarını görsel materyal kullanılarak somutlaşırarak eğlenceli hale getirmek.

Özet: Sadeleştirme ve genişletme işlemleri sonucu rasyonel sayıların değişmediği oran orantı çarkı
yardımıyla sunularak bu özellik keşfedilecektir.

Yöntem: Gösterip Yaptırma, Uygulama

22. Doğada Kaybolan Plastikler: Hanife Merve Tetik

Projenin Amacı: Plastik ürünlerin rastgele çevreye atılmasının önlenmesi amacı ile öğrenciyi ve çevresini bilinçlendirmek

Özet: Görsel bir pano ve broşürler hazırlanarak bilgi aktarımı sağlanacaktır.

Yöntem: Araştırma, Gözlem

23. Asit Yağmuru Ne Yapar?: Nevin Danışman Küpeli

Projenin Amacı: Çevre kirliliği sonucu meydana gelen asit yağmurlarının yaşayan bitkiler üzerindeki zararlı etkisini gözlemlemek.

Özet : Seyreltilmiş sülfürik asit ve nitrik asit çözeltileri hazırlanarak iki adet saksı çiçeğinden biri asitli suyla diğeri ise normal su ile eşit miktarlarda su verilmek suretiyle bir hafta boyunca gözlemlenecek.

Araştırma Yöntemi: Araştırma, Deney, Gözlem

Etiketler

Sayfa başına dön