PAGEV 2015 Yılı İlk Yarı Değerlendirme PLASTİK SEKTÖR RAPORU

PLASTİK SEKTÖRÜNÜN İLK YARI İHRACAT ŞAMPİYONU “KAPAK” OLDU

6 aylık plastik üretimi 4,3 milyon tona ulaştı

Türk plastik sektörü 2015 yılının ilk yarısını üretimde miktar bazında artışla kapattı. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve euro/dolar paritesi ise değer bazında kayıplara neden oldu. Sektör, 2015 yılının ilk 6 ayında miktar bazında 4,3 milyon ton, değer bazında 16,4 milyar dolarlık plastik mamul üretimi gerçekleştirdi. Plastik sektörü ilk yarıda yüzde 1,4 büyüdü. PAGEV’in hazırladığı rapora göre, aynı dönemde iç pazardaki plastik mamul tüketimi yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 2015 yılının Ocak-Haziran döneminde sektörün ulaştığı noktayı ortaya koyan kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırladı. Bu rapora göre; 14 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü, ilk yarıyı yüzde 1,4 büyüme ile kapattı. Aynı dönemde toplam kimya ihracatının da yüzde 32’sini gerçekleştirdi ve ilk sırada yer aldı. Söz konusu dönemde plastik hammadde ve mamul ihracatı; miktar bazında 1,1 milyon ton, değer bazında ise 2,6 milyar dolara ulaştı.

Plastik tüketimi yüzde 2,6 arttı, büyüme iç pazardan geldi…

Büyümeyi üretimde yakalayan plastik sektörünün 2015 yılının ilk yarısında mamul üretimi bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 1,4 artış ile 4,3 bin tona, değer bazında ise yüzde 10,5 azalış ile 16,4 milyar dolara yükseldi. Değer bazındaki azalma, petrol fiyatlarındaki düşüşten ve euro/dolar paritesinden kaynaklandı.

2015 yılının ilk 6 aylık döneminde 4,3 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde 1,7 milyon ton ile plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer alırken; bu ürünü 945 bin tonla plastik inşaat malzemeleri izledi.

Plastik sektörü söz konusu üretimle kapasitesini yüzde 72 oranında kullandı. Sektörün ilk altı ayda iç pazardaki tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 oranında artarak 3,8 milyon tona yükseldi.

Büyüme ile birlikte sektördeki makine yatırımları da artış trendi gösteriyor. 2015’in 6 aylık döneminde 394 milyon dolarlık makine yatırımı yapıldı. Plastik sektörünün 2003-2015 yılları arasında gerçekleşen toplam makine ve teçhizat yatırımı, yüzde 79’u ithalatla olmak üzere toplam 8 milyar dolara yükseldi.

Petrol fiyatları gerilerken, plastik sektörünün ihracatı azalıyor…

Türk plastik sektörünün mamul ihracatı 2015 yılının ilk altı ayında geçtiğimizin yılın aynı dönemine kıyasla miktar ve değer bazında geriledi. Miktar bazında ihracat yüzde 2,4 gerileme ile 779 bin ton, değer bazında ihracat yüzde 13 düşüşle 2,17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran dönemin plastik sektörünün en çok plastik mamul ihracatı yaptığı ülkeler ise; Irak, Almanya ve İngiltere olarak sıralandı.

Plastik sektörü, direkt ihracatının yanında otomotiv, beyaz eşya, elektronik, inşaat gibi sektörler aracılığıyla önemli oranda dolaylı ihracat gerçekleştiriyor. Dolaylı ihracat da göz önüne alındığında yılın 6 ayında toplam plastik ihracatı 4,5 milyar dolara yükseldi.

Plastik sektörünün ilk yarı ihracat şampiyonu “kapak” oldu…

Genel plastik sektörü ihracatında yüzde 2,4 gerileme olsa dahi plastikten kapaklar, plastik mutfak eşyaları, plastik esnek filmeler ve levhalar alt sektörleri ortalama yüzde 7 ihracat artışı ile ilk 6 ayı geri bıraktı. İhracat şampiyonu ise yüzde 17,2’lik artışla plastik kapaklar oldu.

Aynı dönemde plastik hammadde ihracatı ise miktarda yüzde 1 düşüşle 341 milyon ton, değerde yüzde 20 azalışla 471 milyon dolar oldu. Ocak-Haziran döneminde plastik sektörünün en çok hammadde ihracatı yaptığı ilk üç ülke; Almanya, Mısır ve Rusya olarak sıralandı.

“Dış ticaret fazlası veren plastik sektörünün başarısını petrokimya sektörüne de yaymak için katalizör olabiliriz”

Sektörün ilk yarı sonuçlarını değerlendiren PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Geçen senenin ikinci yarısından bu yana süren petrol fiyatlarındaki düşüş plastik sektörü hammadde fiyatlarına da yansıdı. İlk yarıda hem üretim hem de ihracatta değer bazında gerilemeler yaşadık. Bu dönemde firmalarımızın verimlilik çalışmaları ile karlılıklarını koruma gayretinde oldular. Fiyat bazındaki bu düşüşleri zaten bekliyorduk, bizler için şaşırtıcı olmadı. Yine euro/dolar paritesinde değişimde ihracat rakamlarında gerilemeye sebep oldu. Şu anki verilere göre 2015 sene sonunda üretimde miktar bazında yüzde 3,4’lük bir artış yakalamamız güzel ancak son 10 yılda her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen sektörümüz için bu rakamlar maalesef tatmin edici seviyede değil. Daha hızlı büyümemiz gerekiyor. Plastik sektörü Türkiye’nin gururu olmaya ve dış ticaret fazlası vermeye devam ederken, petrokimya sanayi dış ticaret açığı vermeye devam ediyor. Petrokimya sektörünün sorunu özellikle hemen yanı başımızdaki komşu Körfez Ülkeleri ve İran gibi ülkelerle uluslararası kümelenme modellerinin geliştirilmesi ile çözeceğini düşünüyoruz. Biz plastik sektörü olarak gerek projelerle gerekse de katalizör olarak petrokimya sektörü sorunun çözümünde yer almaya hazırız” dedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen ilk yarıda yüzde 1,4 büyüme kapattıklarını belirten Yavuz Eroğlu, “Türk plastik sektörü olarak büyümeye paralel verimliliğimizi de artırmaya devam ediyoruz. Sektörümüz, 2014 İSO İkinci 500 listesinde, personel başına üretilen üretimden satış cirosu hacminde tüm sektörlere öncülük etti. 2014 yılında personel başına, yıllık üretimden satış cirosu 2013 yılına oranla yüzde 114 artarak 716 bin TL’ye yükseldi. Yani aynı çalışanımız artık 2 katı ciro üretiyor. Bütün bu gelişmeler oldukça memnun edici ancak yine de büyüme ve verimlilik artışının sürdürülebilirliği için acil yapılması gerekenler var. Bu konuda ilk olarak istikrarın çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. İkinci olarak ise tüm dünyada yaşanan ve özellikle komşularımızdaki siyasi ve ekonomik olumsuzlukların bir an evvel sona ermesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde en büyük ithalatçı Çin’in yaptığı devalüasyonunda etkisiyle hammadde fiyatlarında bir miktar daha düşüş bekliyoruz. Bu da cirolarımızı azaltsa da sektör karlılığına olumlu etki yapacaktır. Plastik sektörü dünyada oluşan bu türbülansı, fırsata dönüştürecek projelerle Türkiye’nin dünyadaki gururu olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Sayfa başına dön