PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu EuPC İcra Kurulu Üyeliği’ne tekrar seçildi

PAGEV, AVRUPA PROJELERİNİ TÜRKİYE’YE TAŞIYOR

PAGEV, Türk plastik sektörünün Avrupa’daki sesi olmaya devam ediyor. Avrupa plastik pazarını elinde tutan EuPC Avrupa Plastik Üreticileri Birliği İcra Kurulu Üyeliği’neikinci kezYavuz Eroğlugetirildi. EuPC Genel Kurulu’na seçilen ilk ve tek Türk olan Eroğlu, EuPC’ninAvrupa’da sürdürdüğü projeleri PAGEV aracılığı ile Türkiye’ye taşıyacak.İlk olarak deniz kıyılarımızın atıklardan temizlenmesinin amaçlandığı ‘Mutlu Balıklar Projesi’ ile çalışmalara başlayacak olan PAGEV, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’ye plastik atıkların geri dönüştürülebilen ve değerli bir malzeme olduğunu anlatacak. 

Avrupa merkezli 51 plastik derneğinin çatı örgütü olan EuPC Avrupa Plastik Üreticileri Birliği, 50 binden fazla plastik üreticisini temsil ediyor. Yıllık 280 milyar Euro’luk ciro yapan ve 1 milyon 600 bin kişinin çalıştığı Avrupa plastik endüstrisinin önderliğini yapanEuPC, Avrupa Birliği Parlamentosu’nda plastikle ilgili kararların alınmasında etkin bir rol üstleniyor. Birlik, çevre ve yeni düzenlemeler başta olmak üzere sektörü ilgilendiren tüm konularda söz hakkına sahip. 2012 yılında bir ilki gerçekleştirerek yönetimine Türk plastik sektöründen bir üyeyi alan EuPC, kuralı bozmadı ve yenidenSem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu’nu İcra Kurulu’na seçti. Şimdiye kadar pek çok sivil toplum örgütünde yönetici olarak görev yapan ve bundan dört ay önce PAGEV Başkanlığı görevini üstlenen Yavuz Eroğlu, EuPC’deki yeni dönem görevinde ambalaj başta olmak üzere birçok projenin yürütülmesinde söz sahibi olacak.  

Ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da en çok kullanılan ürünler arasında ilk sırada plastikler geliyor. Plastiklerin tüketim oranlarının artması ise sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için geri dönüşüm konusunu dünyanın gündemine getiriyor. Bu doğrultudaülkemizdeki geri dönüşüm bilincinin artmasını ilk gündem maddesi haline getiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, EuPC İcra Kurulu Üyeliği’ne getirilmesinin ardından bu konudaki çalışmalara da hız verdi ve “Mutlu Balıklar”projesinedevam kararı aldı.

Dünya kıyılarını atıklardan temizlemek amacıyla Avrupa’da EuPC tarafından başlatılan ve Avrupa, ABD, Uzakdoğu-Hindistan, Ortadoğu-Afrika olmak üzere dört kıtada yürütülenWasteFree Oceans Hareketi, ülkemizde PAGEV’in öncülüğünde “Mutlu Balıklar” adıyla başlatılmıştı. 2012 yılında Büyükada’da start alan projeyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) da desteklemişti. Mutlu Balıklar Projesi kapsamında Fransa’dan deniz yüzeyindeki atıkları balıklara zarar vermeden temizleyen özel bir ağ getirilmişti. Bu özel ağın yer aldığı “Mutlu Balıklar” teknesi ile denize açılan bir grup balıkçı, Büyükada açıklarında deniz yüzeyinde topladıkları atıkları sahile getirmiş ve atıklar geri dönüşüme kazandırılmıştı.

Deniz kıyılarının temizliğinin yanı sıra geri dönüşüm çalışmalarını da kapsayan “Mutlu Balıklar” projesinin gelecek dönemdeki çalışmaları yine PAGEV tarafından yürütülecek. Proje kapsamında, av yasağı ile birlikte balıkçılar için hazırlanacak özel bir ağ ile deniz yüzeyi metal, cam, plastik gibi çeşitli atıklardan temizlenecek. Toplanan bu atıklar, geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılacak.

EUPC İcra Kurulu Üyeliği’ne tekrar seçilmenin Türk plastik sektörü adına kendisini gururlandırdığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı ve EuPC İcra Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu,“Sektörümüzün ileriye dönük hedeflerini gerçekleştirmek adına gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında sivil toplum kuruluşları ile olan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sorumlu endüstri olarak sorunsuzbir çevre için üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız. Bu doğrultuda çalışmalarımıza vakfımızın da üyesi olduğu EuPC’ninAvrupa Parlamentosu’nun da desteğini alan WasteFree Oceans hareketinin Türkiye ayağı olarak başlattığımız Mutlu Balıklar projesi ile devam etme kararı aldık. Bu projenin sürdürülebilir çevre anlamında önemine inanıyoruz. Ayrıca ilerleyen dönemlerde EuPC’nin Avrupa’da yürüttüğü tüm projeleri PAGEV olarak Türkiye’de uygulamayı planlıyoruz” dedi.

Aynı zamanda WasteFree Oceans (WFO) Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanlığı’nı da yürüten Yavuz Eroğlu, “Plastik sektörü olarak üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşarken, denizlerdeki atıklardan kaynaklanan kirliliği görmezden gelmemiz mümkün değil. Ülkemiz denizlerindeki atıklar daha çok kıyı atıkları, iç su atıkları, plastik şişeler, kağıt, cam, bez, teneke, sünger, molozlar, medikal atıklar ve en çok da izmarit gibi sigarayla ilişkili atıklardan oluşuyor.Bu kirlilik denizdeki canlıları ve insan sağlığını tehdit ediyor. Biz bu projeyle hem denizlerimizi temizleyeceğiz hem de geri dönüşümü teşvik edeceğiz. Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye kıyılarına da yayacağız. Ayrıca PAGEV ve plastik sektörü olarak çevre konusundaki sorumluluğumuzun da bir göstergesi olan “Mutlu Balıklar” projesiile diğer sektörlere de örnek olacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Etiketler

Sayfa başına dön