Tarım

Plastik malzemelerin tarım sektöründe gittikçe yaygınlaşan kullanımı çiftçilerin daha fazla mahsul almasına, gıda kalitesinin artmasına ve faaliyetlerinin ekolojik ayak izinin azalmasına yardımcı olmuştur. Plastikler, sebzeler ve meyvelerin dört mevsim yetiştirilmesine olanak sağlar ve bu ürünler açık bir tarlada yetiştirilen ürünlerden genelde daha kalitelidir.

Tarım sektöründe polyolefin, polietilen (PE), Polipropilen (PP), Etilen-Vinil Asetat Kopolimer (EVA), Poli-vinil klorür (PVC) ve nadiren Polikarbonat (PC) ve poli-metil-metakrilat (PMMA) türü plastikler kullanılır. Bu plastiklerin sağladığı yararlar şunlardır:

• Yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler: Tarımda kullanılan farklı plastikler sayesinde su tasarrufu yapılabilir ve ekinlerin kurak arazilere dahi ekilmesi mümkün hale gelebilir. Plastik sulama boruları su ve besleyici maddelerin boşa gitmesini önler, yağmur suyu plastik malzemeden üretilen depolarda saklanabilir ve ekinlerin sera gibi kapalı bir alanda veya malçlamada kullanılan plastik tabaka altında saklanması suretiyle tarım ilaçlarının kullanımı azaltılabilir. Ayrıca tarım ilaçları plastik kaplamayı geçemeyeceğinden dolayı atmosfere emisyonları azalacaktır.

• Geri dönüşüm ve geri kazanım olanakları: Kullanım ömürlerinin sonunda sera örtüleri gibi tarımsal plastikler geri dönüştürülebilmektedir. Tarlalardan toplanan plastikler genellikle yıkanarak kum, bitki ve tarım ilaçlarından arındırıldıktan sonra öğütülür ve ekstrüzyonla pellet haline getirilir. Böylece malzeme, dış mekan mobilyaları gibi ürünlerin üretiminde yeniden kullanılabilir. Geri dönüşüm mümkün olmadığında, tarımsal plastik atıktan birlikte yanma olarak bilinen bir süreçte enerji elde edilebilir.


Temel uygulamalar;

Seralar: Seralar yoğun bakım üniteleri gibidir. Onlar sayesinde bitkiler güneş ışığına maruz kalarak fizyolojik özelliklerine göre ideal koşullarda yetiştirilebilir. Çiftçiler, sera kullanarak ekinlerin daha hızlı ve güvenli büyümesi için gereken çevre koşullarını oluşturabilir ve ekinlerini yüksek sıcaklık ve zararlı hava koşullarına karşı koruyabilir.

 

Tüneller: Kompleks yapıları ve yüksekliklerini saymazsak tüneller de sera ile aynı özelliklere sahiptir. Kuşkonmaz, karpuz vb ürünler tünellerde en yaygın şekilde yetiştirilen ekinlerdir.

 

Malçlama: Malçlama veya zeminin plastik tabakayla kaplanması, buharlaşmayı azaltmasından ötürü rutubetin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bitki köklerine uygun sıcaklık sağlar, bitkinin yere değmesini önler, zararlı otların bityerek su ve besinlere ortak olmasını engeller.

Plastik depolar ve sulama sistemleri: Plastik depolar ve plastik sulama sistemleri bir arada kullanıldığında su yönetimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Su, plastik malzemelerle kaplanan barajlarda depolanarak sızıntı önlenebilir; borular, damla sulama sistemleri ve su dolaşım sistemleri aracılığıyla dağıtılabilir.


Silolar:
Hayvan yemleri ve samanın kış boyunca saklanması için geliştirilen bu uygulama, plastik malzemelerin değerini gösteren diğer bir kanıttır. Siloda depolama amacıyla kullanılan plastik filmler dirençli olup, içeriği yıllarca saklanabilir.

 


Kutular; ekin toplama, ayırma ve taşıma kasaları;
bağlantı elemanları ve püskürtme başlıkları gibi sulama sistemi parçaları; seralarda bitkilerin gövdelerini ayakta tutan bantlar yahut seraların iç kısmını gölgelendiren veya dolu yağışının etkilerini azaltan fileler diğer plastik uygulamaları arasındadır.

 

Etiketler

Sayfa başına dön