Ordino ve Diğer Masraflardaki Gelişmeler

Başbakan Yardımcımız ile bir araya geldik...
Dış Ticaretimiz Üzerindeki Yükleri
Azaltacak Çalışmalara Devam!

Gündeme getirdiğimiz kanun dışı Ordino bedeli konusunun ardından Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile bir araya gelerek ihracatçı ve ithalatçılarımızdan acentelerce tahsil edilen haksız maliyetlerin kaldırılması konusunda destek istedik. Kendisinden “Sorunla ilgileneceğim” sözü aldık. 

Bildiğiniz gibi ithal ve ihraç edilen tüm hammadde ve ürünlerin gümrük işlemleri sırasında "Ordino" ve başka isimler altında firmalarımızdan kanunda yeri olmayan bedeller tahsil edilmekteydi. Yine bildiğiniz gibi firmalarımızın şikayetleri üzerine çalışmalara “Ordino” bedeli üzerinden başladık.


Başbakan Yardımcısı Sn. Recep Akdağ’ı ziyaretimizde “sorunla ilgileneceğim” sözünü aldık.

Gümrük Bakanlığımızın resmi yazısı, oluşturduğumuz kamuoyu ve gelen tepkiler üzerine, acentelerin ayak direseler dahi artık ordino adı altında kanun dışı, fahiş ve keyfi bir bedel alamayacakları netleşmiştir. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yeni genelge ile “Yük teslim talimat Formu” ile işlem yapılacağı ve bu form için acentaların, firmalarımızdan maksimum 150 TL alabileceği belirtilmiştir.

Acentelerin "Serbest Piyasa var, bizim ticari işimize kimse karışamaz, istemeyen başka acente ile çalışsın" tezleri boşa çıkmıştır. Nitekim "Serbest piyasa, tam serbest piyasa koşullarının gerçekleştiği ortamlarda olur. Malını gümrükten çekip üretim yapmak zorunda olan sanayicimize kanun dışı masraflar ve fahiş fiyatlar dayatılamaz" demiştik. Haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı.

Yaptığımız çalışmalar sonucu fiyatın keyfi ve fahiş olmaktan çıkarılmış olması firmalarımızca olumlu karşılansa da hukuken doğru olanı bu bedelin de tamamen kalkmasıdır (Bkz. Gümrük Bakanlığı Genelgesi ve Ulaştırma Bakanlığının 2012 tarihli yazısı). PAGEV olarak en başından beri Ordino bedelinin alınmasına karşıyız, bu konuda kararlılığımız ve mücadelemiz sürüyor. Gümrük Bakanlığımızın resmi yazısı da net ve açıktır. Herhangi bir surette bir bedelin alınmaması için hukuki çalışmalar devam etmektedir.

Kapitülasyonlar hortlatılmak isteniyor!

Dünya Bankası’nın yeni yayınladığı araştırmasına göre Türk sanayisine gümrüklerde ülkemizden 4 kat daha zengin OECD ülkelerinden 6 kat fazla evrak bedeli yükleniyor. Bu bedelin ana sebeplerinden biri de limanlarla bağlantılı lojistik işlerinde tekelleşmeye varan yapılanmalardır. Kapitülasyonları çağrıştıran uygulamalarla ithalatçıya, ihracatçıya velhasıl Türkiye ekonomisine yük bindirilmektedir. Türkiye bu sorunu bir an evvel çözmelidir.

Nitekim firmalarımızdan; tahliye ücretleri, dokümantasyon ücretleri, nezaret ücretleri, manifesto ücretleri, yük bildirim ücretleri gibi sair adlar altında alınan bedellerin önemli bir kısmı kanun dışı, diğerleri ise keyfi ve fahiş fiyatlıdır.

Sayın Akdağ ile yaptığımız görüşmede, ihracatçımıza yük olan diğer fahiş ve kanun dışı masraflar konusunda da destek taleplerimizi ve çözüm önerimizi paylaştık. Yakın zamanda bu konularda da olumlu gelişmeler olması için çalışıyoruz.

Sizlerin temsilcisi olarak; işimiz, ekonomimiz ve ülkemiz adına gerekli adımları atmaya ve çalışmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla,

Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı

Ulaştırma Bakanlığının son genelgesi

Gümrük Bakanlığımızca tüm Gümrüklere yazılan Resmi Yazı

Ulaştırma Bakanlığının 2012 tarihli yazısı

Gümrük Bakanımızı ve Müsteşarımızı Ziyaretimizden görüntüler

Etiketler

Sayfa başına dön